11/10/13 07:44AMFacebook  Twitter  Google+

Europsko prvenstvo u Poreču od 14. do 21. lipnja

Image

Nakon višemjesečnih razgovora i pregovora s nekoliko potencijalnih domaćina Europskog prvenstva u pikadu 2014.....

 

Europsko prvenstvo u Poreču od 14. do 21. lipnja

Napisao: Željko Đođo

Nakon višemjesečnih razgovora i pregovora s nekoliko potencijalnih domaćina Europskog prvenstva u pikadu 2014. godine, donešena je konačna odluka. Najveći i najznačajniji događaj u kalendaru Europske pikado unije (EDU – European Dart Union) održat će se od 14. do 21. lipnja u Poreču. Ili preciznije u Sportskoj dvorani Žatika, modernom sportskom zdanju izgrađenom za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu koje je Hrvatska ugostila 2009. godine.

 

Bit će to četvrti put da se europsko prvenstvo održava u Hrvatskoj, što je impresivan podatak kada se zna da je Hrvatski pikado savez u članstvo EDU-a ušao 1999. godine, dakle prije 13 godina. Poreč će biti domaćin drugi put, a oni koji su duže u pikadu prisjetit će se sada već daleke 2001. godine kada je smotra najboljih europskih pikadista bila u Hotelu Diamant. Nakon toga je EP 2006. godine održano u Umagu, dok je 2009. Zadar bio domaćin EP-a i povijesnog prvog Svjetskog prvenstva u organizaciji Međunarodne pikado federacije (IDF).

SJAJNI HRVATSKI PIKADISTI

Sportska dvorana Žatika je istarski dragulj arhitekture i sporta (Snimio: Vladimir Bugarin)

Domaćinstvo ovako velikog i važnog natjecanja veliko je priznanje za Hrvatski pikado savez, ali ujedno i velika obaveza da se sve napravi na maksimalno visokoj razini. Termin je iznimno povoljan, u drugoj polovici šestog mjeseca se obično već može kupati u moru, pa se može očekivati i veliki broj pikadista koji će pristići iz svih dijelova Europe. Za mnoge će to doslovno biti prilika za pravo ljetovanje na Jadranu.

Najviše bi trebali profitirati hrvatski pikadisti koji će imati priliku na domaćem terenu nastaviti sjajni rezultatski niz koji traje još od 2009. godine. Ako se gleda posljednjih pet godina pikado je vjerojatno najtrofejniji hrvatski sport jer su naši pikadisti osvojili nevjerojatne 43 medalje na najvažnijim međunarodnim natjecanjima. Ovako to izgleda u brojkama:

- 8 medalja na svjetskim prvenstvima (4 zlata, 2 srebra, 2 bronce)

- 25 medalja na europskim prvenstvima (11 zlata, 7 srebra, 7 bronci)

- 5 medalja na svjetskim kupovima (2 zlata, 2 srebra, 1 bronca)

- 5 medalja na europskim kupovima (2 zlata, 1 srebro, 2 bronce)

ŽATIKADRAGULJ ARHITEKTURE I SPORTA

Sami sportski teren je veličine dva rukometna igrališta

Kao što smo spomenuli EP će se održati u Sportskoj dvorani Žatika koja je pravi istarski dragulj arhitekture i sporta. Građevina je smještena tik uz prometnicu na samom izlazu iz Poreča prema Puli i Istarskom ipsilonu, te uz županijsku prometnicu Vrsar-Novigrad. To je najveća gradska investicija, s uređenjem okoliša i opremanjem, vrijedna oko 117 milijuna kuna.

Riječ je o višenamjenskoj sportskoj dvorani u kojoj je sami sportski teren veličine dva rukometna igrališta, a ukupna brutto razvijena površina iznosi 14.000 m2. Za sportske priredbe dvorana može primiti 3.700 gledatelja.

Sastoji se od velike dvorane s gledalištem, te male i fitness dvorane. Obodno su oko sportskih igralište smješteni prateći prostori dvorane na dvije etaže. Žatika je ime je dobila prema predjelu i manjoj uzvisini uz koju je sagrađena.Ostali savezi

IDF
EDU
HPS
SSGZ
PSZŽ
PSPGŽ
PSSMŽ
PSBPŽ
PSVSŽ
PSDNŽ
PSKKŽ
PSKZŽ

Pregled svih današnjih utakmica (početak u 19h)

Rezultati uživo:
Panda Ravnice-Jabuka-UBHG 0:0
DC Sunset-Quattro Špica 0:0
Bounty-Janje Veterani 0:0
Agram Darts Team-CB Kum 0:0
Darts Point Team Ban-Jumi 0:0
A1-Hamlet 0:0
Janje Alfa Team-N.B.C. Brutusi 0:0
Quattro-Panda Tablica 0:0
Janje Next Team-A1 Team 0:0