09/01/14 02:03PMFacebook  Twitter  Google+

Završnica kupa RH prvog dana EP-a u Poreču!!

Image

Ono što je važno za hrvatske pikadiste je odluka Izvršnog odbora HPS-a da se prvoga dana EP-a, kada su tradicionalno na rasporedu samo neslužbeni turniri koji služi za zagrijavanje pikadista pristiglih iz cijele Europe, odigra Završnica kupa RH, jedno od dva službena ekipna natjecanje u organizaciji HPS-a (uz ekipno prvenstvo Hrvatske). Dakle završnica kupa RH za sezonu 2013/14. će se odigrati u subotu 14. lipnja 2014. godine u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču........

Konačno je poznat raspored i satnica Europskog prvenstva u pikadu kojemu je domaćin Hrvatski pikado savez, a koje će se održati u Poreču od 14. do 20. lipnja 2014. godine.

Iako je EP prema prvotnoj ideji trebalo trajati od 14. do 21. lipnja, na inzistiranje Europske pikado unije (EDU) ono je skraćeno za jedan dan jer prema praksi koja je na snazi posljednje dvije godine EP ne može trajati dulje od sedam dana. Zbog toga, kao i još nekih uvjeta koje je odredio EDU, morale se se u nekoliko navrata raditi korekcije rasporeda. Tako je EDU tek nedavno odobrio konačnu verzija rasporeda.

Ono što je važno za hrvatske pikadiste je odluka Izvršnog odbora HPS-a da se prvoga dana EP-a, kada su tradicionalno na rasporedu samo neslužbeni turniri koji služi za zagrijavanje pikadista pristiglih iz cijele Europe, odigra Završnica kupa RH, jedno od dva službena ekipna natjecanje u organizaciji HPS-a (uz ekipno prvenstvo Hrvatske). Dakle završnica kupa RH za sezonu 2013/14. će se odigrati u subotu 14. lipnja 2014. godine u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču.

Glavni razlog zašto je donesena ovakva odluka je to što se na taj način otvara mogućnost za sve naše ekipe koje će nastupiti na Završnici kupa, dakle po 24 ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji, uz samo jedno noćenje u Poreču mogu sudjelovati na Eurokupu, ekipnom prvenstvu Europe koje je na rasporedu sljedećeg dana, u nedjelju 15. lipnja. Eurokup traje dva dana, ali u ponedjeljak nastupaju samo ekipe koje se probiju do završnih okršaja.

RJEŠENJE VJEČNOG PROBLEMA

Sportska dvorana Žatika u kojoj će se održati EP (Snimio: Vladimir Bugarin)

Isto tako će se na zadovoljstvo svih konačno riješiti vječni problem da se završnica natjecanja koje se igra u jednoj sezoni, održava na startu sljedeće sezone. Za ekipe koje su u stanci između dvije sezone promijenile jednog ili više igrača to je predstavljalo veliki problem jer su morali na završnici kupa koji se do sada uvijek održavao u rujnu, nastupiti s igračima koji su za njih bili registrirani protekle sezone, dok novoregistrirani igrači nisu imali pravo nastupa. Sada taj problem nestaje i sve će biti logično posloženo.

Poznato je da Hrvatski pikado savez kao bonus nagradu za osvajanje Kupa RH pobjedničkim ekipama u muškoj i ženskoj konkurenciji plaća dva noćenja na Eurokupu. Budući je ovo prelazna godina ovog puta će se platiti noćenje i za slavljeničke ekipe na Završnici kupa RH za sezonu 2012/13. održanoj u rujnu ove godine u Donjoj Pušći (Ban Jelačić iz Zaprešića kod muških i Bila Boja iz Splita kod žena), ali i ekipama koje će slaviti na Završnici ovosezonskog kupa 14. lipnja u Poreču.

ŽUPANIJSKI KUP DO 8. LIPNJA

Ovo što eventualno može pričinjati problem županijskim savezima je činjenica da moraju završiti svoja županijska kup natjecanja najkasnije do 8. lipnja 2014. godine.

- Već smo obavili razgovore s nekoliko najvećih županijskih saveza i svi su odgovorili da se bez većih problema mogu prilagoditi tom terminu. Svjesni smo da je nezgodno takvu odluku donositi kada je sezona već započela i to nikada nije bila naša praksa, ali komplikacije prilikom sastavljanja rasporeda za EP su nam kao jedino moguće rješenje nametnule to da se završnica kupa RH igra prvog dana EP-a. Stoga molimo sve županijske saveze za razumijevanje, a smatramo da je nešto više od pet mjeseci koliko je ostalo do završnice kupa sasvim dovoljno da se termini i format županijskih kup natjecanja definiraju tako da završe najkasnije do 8. lipnjarekao je Branko Šubić iz HPS-a.

U skladu s tim su određeni rokovi vezani uz kup:
- prijava kup natjecanja HPS-u: čim se započne s natjecanjem, a najkasnije do 1. veljače 2014.
- objava tablice s brojem ekipa na Završnici kupa po županijskim savezima: 1. travnja 2014.
- Završnica kupa RH 2013/14.: 14. lipnja 2014. (SD Žatika, Poreč)Ostali savezi

IDF
EDU
HPS
SSGZ
PSZŽ
PSPGŽ
PSSMŽ
PSBPŽ
PSVSŽ
PSDNŽ
PSKKŽ
PSKZŽ

Pregled svih današnjih utakmica (početak u 19h)

Rezultati uživo:
Sretna Djeca-Bulldog Young Team 0:0
Jabuka Diamante-Panda 0:0
Janje Vizita-Kocka 0:0
Hamlet Majke-Knežija United 0:0
Darts Angels-As 0:0