08/06/16 09:45AMFacebook  Twitter  Google+

EUROKUP Sjajan uspjeh hrvatskih ekipa na klupskom prvenstvu Europe

Image

Hrvatski pikadisti do sada su imali iznimne uspjehe u EDU Eurokupu, klupskom prvenstvu Europe. Naše ekipe četiri su puta osvajale naslov klupskog prvaka Europe, sve u muškoj konkurenciji...

SPLIĆANI POMELI KONKURENCIJU
Split Londra klupski prvak Europe,
Dioklecijan slavi titulu viceprvaka

Split Londra (stoje slijeva): Ante Jurić, Ivan Bilela i Danijel Ivezić; (čuče): Ivica Cavrić, Jurica Blažžević i Romeo Grbavac (nedostaje Vedran Dukić).

Split Londra (stoje slijeva): Ante Jurić, Ivan Bilela i Danijel Ivezić; (čuče): Ivica Cavrić, Jurica Blažžević i Romeo Grbavac (nedostaje Vedran Dukić).

Napisao: Željko Đođo

Hrvatski pikadisti do sada su imali iznimne uspjehe u EDU Eurokupu, klupskom prvenstvu Europe. Naše ekipe četiri su puta osvajale naslov klupskog prvaka Europe, sve u muškoj konkurenciji, a ukupno smo u tom natjecanju uzeli 11 medalja, uključujući i dvije bronce ženskih ekipa. Ali ove godine nadmašeni su svi prethodni uspjesi. Naime u elitnoj A kategoriji kod seniora u konkurenciji čak 49 ekipa iz cijele Europe u finalu su igrala dva hrvatska kluba. Konkretnije dva splitska kluba. Naslovom klupskih prvaka Europe okitila se Split Londra koja je u finalu pobijedila Dioklecijan, ekipu koja je prije samo par dana osvojila naslov prvaka Hrvatske.

 

Ovo je nešto nevjerojatno, da se u ovako jakoj konkurenciji do finala probiju dvije ekipe iz praktički istog kluba. Dioklecijan je potekao iz našeg kluba i osamostalio se, ali mi i dalje funkcioniramo kao da smo jedan klub, odnosi su bliski i prijateljski. Osim naravno kada se nađemo na suprotnim stranama “terena” – rekao je Jurica Blažević, osnivač i predsjednik Pikado kluba Split Londra.

NOGOMETNI SUDAC ZALJUBLJEN U PIKADO

Blažević je bivši poznati nogometni sudac koji danas obavlja funkciju povjerenika za suce Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije i 3. HNL Jug, a u pikadu je pronašao novu ljubav koja ga je potpuno okupirala.

Ovo je vrhunac onoga što sam radio u posljednjih 12 godina i uložio ogroman trud te znatna financijska sredstva. Ali ničega mi nije žao jer ja volim pikado. To je jednostavno tako, pronašao sam nešto što me ispunjava i čini sretnim. Želim se zahvaliti našim sponzorima, Konoba-pizzeria Stari mornar, Auto škola Bruno i tvrtka MAPA-3 nas prate i pomažu nam u ovim teškim vremenima i na tome smo im zahvalni rekao je Blažević.

Pohod prema pobjedničkom postolju krenuo je pobjedama u skupini protiv slovenske ekipe Power Dart “A” (3:2) i austrijskih TDL Dream Team (5:0). Nakon toga na Listi 32 prvo su pale dvije domaće ekipe, Dream Team Petrinja (3:1) i Dioklecijan (3:2), zatim austrijski TDL Happy Game (3:2) te njemački teškaši Nord-West Mutanten (3:1) i u finalu desne strane Ruhrpower (3:1, 3:1). Iako su mnogi upravo jake njemačke ekipa vidjeli kao favorite za zlato, oni su se na kraju morali zadovoljiti trećim i četvrtim mjestom. Unatoč tome što Njemačka ima jednak broj registriranih pikado igrača kao Hrvatska stanovnika.

PAROVI PRESUDILI FINALE

Dioklecijan je u skupini upisao dvije maksimalne pobjede (5:0) protiv čeških Honey Boys i slovenskih Ćuk Sanco, te su u 1. kolu Liste 32 nadigrali slovački DC Podhorany (3:2) prije poraza od Split Londre. Nakon toga su krenuli u veliki pobjednički niz na lijevoj strani u kojemu su redom padali Top Gun Gorjak Šnajder (3:0), Dart Tiger (3:0), Trosky Zkixu (3:0), Mustang Duch Nikolymo (3:2), Posejdon 2 (3:1), Nord-West Mutanten (3:2) i u finalu repasaža Ruhrpower (3:1, 1:3, 3:1).

Najatraktivniji pikado je viđen u finalu u koje je Dioklecijan ušao furiozno i s ekspresnih 3:0, 3:0 slavio u prvoj utakmici i tako nadoknadio svoj hendikep jer su se u finale plasirali kroz repasaž. U odlučujućoj utakmici prvi meč je dobila Londra (3:2) pri čemu je presudnu pobjedu donio Ivica Cavrić, Dioklecijan je izjednačio (3:1), a u odlučujućem meču ključni bod za pobjedu Londre (3:1) donio je Romeo Grbavac.

Na kraju se u finalu ključnom pokazala igra parova. U prvoj utakmici u oba je meča u parovima slavio Dioklecijan, dok su u drugoj u sva tri meča parovi otišli na stranu Londre i to je bila prevaga na njihovu stranu.

IVEZIĆ POPUT KRČMARA

Tako su se na krov Europe popeli Danijel Ivezić, Ivan Bilela, Ivica Cavrić, Ante Grbavac, Vedran Dukić (igrao samo u nedjelju jer se u ponedjeljak morao vratiti u Rijeku na posao), Ante Jurić i Filip Galović, uz naravno neizostavnog Blaževića. Prvoga dana ekipu je vukao Dukić sa četiri pobjede u pet mečeva, dok su ukupno gledano najbolji bili Ivezić s omjerom 9-3 i Cavrić koji je u sedam odigranih susreta upisao čak šest pobjeda (odigrao je samo 7 susreta jer kao četvrti igrač u zapisniku u puno mečeva nije došao na red za igru ili nije završio partiju do kraja).

Ivezić je na ovom turniru bio naš Krčmar, vukao nas je poput Lokomotive, dok se Bilela iskupio za Eurokup u Caorleu 2008. godine kada nas je ostavio na cjedilu u situaciji kada smo mogli osvojiti naslov prvaka. Cavrić je igrač kojega bih uvijek volio imati u ekipi, njegovo iskustvo je od neprocjenjive vrijednosti. Posebna priča je mladi Romeo Grbavac s kojim sam prošao put od ruba fizičkog obračuna do očinskog odnosa koji imamo danas – sažeo je priču o svojim igračima Blažević.

Posebno je ponosan na činjenicu da je njegov klub donio prvi kup Hrvatske u Split, nakon toga prvi naslov prvaka Hrvatske, a sada prvi naslov europskog prvaka.

– Našim stopama je kasnije išao Posejdon kojemu još nedostaje naslova prvaka Europe, ali mi smo ipak bili pioniri.

PETO MJESTO ZA KASTAV U C KATEGORIJI

Za viceprvake Europe Dioklecijan, koji je jedine poraza na turniru doživio upravo od Londre, nastupili su Igor Šestan, Robert Marijanović, Oliver Ferenc, Tonči Restović, Slavko Brzić i Miro Milković. Od naših ekipa još je Posejdon 2 iz Kaštel Kambelovca osvojio sedmo, te zagrebački Janje Alfa Team deveto mjesto.

U konkurenciji dama po običaju su dominirale njemačke i češke ekipe, dok je najbolji plasman od naših predstavnica ostvarila zagrebačka ekipa A1 Team koja je završila na 13. mjestu čime su ponovile rezultat od prošle godine. Na žalost najbolja naša ekipa, Tuning Caffe iz Stobreča, koja je prije samo par dana osvojila drugi uzastopni naslov državnih prvakinja, nije mogla nastupiti na Eurokupu.

U B kategoriji kod seniora sedmo mjesto je osvojio zagrebački Team Coloseum te deveto ekipa Gaj, dok je u C kategoriji peta bila ekipa Kastav u sastavu Mijatović, Blečić, Bubanj, Crnoja, Jovanović, Ognjenović. Ukupno je na Eurokupu nastupilo 150 ekipa iz 20 europskih zemalja, odnosno oko 1.000 igrača.

 

EDU EUROKUP 2016.

SENIORI A KATEGORIJA (49 ekipa)
1. SPLIT LONDRA (Ivezić, Bilela, Cavrić, Dukić, Grbavac, Jurić, Blažević)
2. DIOKLECIJAN (Ferenc, Marijanović, Restović, Šestan, Brzić, Milković)

3. RUHRPOWER (NJEM)
5. POSEJDON 2 (Lešić, Antunović, Mlakar, Grgurinović, Buha, Smodlaka)
7. JANJE ALFA TEAM (Krčmar, Ljubić, Gazibara, Kranjčina, Pavlović, Vranjković)
17. DIOKLECIJAN 2 (Babić, Borovčić Kurir, Čerina, Ribičić)
17. DREAM TEAM PETRINJA (Čop, Vuletić, Ercegović, Šandrk, Hadžipašić, Polovina)
25. CB KUM JADRANSKO (Perković, Nakić, Paternost, Hajnić, Jembrih, Grubišić)
25. PK NOVI BOKANJAC (Markić, Š. Buterin, Pečnjak, Biškupić, I. Buterin, Barić)

SENIORI B KATEGORIJA (45)
1. GLÜCKS-SCHÜTZEN (NJEM)
2. MULACK FIGHTERS BERLIN (NJEM)
3. BLACKFIGHTER’S (NJEM)
7. TEAM COLOSEUM (Budiša, Kovačević, Rešetar, Grković, Margeta)
9. GAJ (Ivelić, Vuković, Čavarović, Domazet, Lovrić, Lukačević)
13. PK SESVETE (Kovačević, Fofić, Vrban, Erslan, Bilić, Markota)
13. ROČ (Grbac, Rabak, Dobrović, Gržentić, Krulčić, Tenčić)
17. CB SOKOL (Sertić, Kranjec, Kramarić, Šutalo)
17. THUNDER (Bosich, Matošović, Stevanović, Knežević, Martinčić, Burić)
33. PK Z1 (Relja, Beneta, N. Krnić, Spahija, Gović, Bumbak)

SENIORI C KATEGORIJA (27)
1. EDC HARLEKENG (LUX)
2. PORTO PUB HRASTNIK (SLO)
3. NO NAME’S ONE (NJEM)
5. KASTAV (Mijatović, Blečić, Bubanj, Crnoja, Jovanović, Ognjenović)
17. BAR-ROO (Toniček, Rudezić, P. Sekulić, M. Sekulić)
17. PK CERODOL (Bužonja, Bogović, Batur, Bubić, Rogić, Brković)
17. PK PICOK (Bukovčan, Štefanov, Zlatec, Šandor)
17. PODRAVSKE SESVETE (Dolček, Bratanović, Dautanec, Pintarek, Stipčić)

SENIORKE (29)
1. BULL’S MEET’S CHAMPIONS LEAGUE (NJEM)
2. GRENELA (ČEŠ)
3. INSELHEXEN (NJEM)
13. A1 TEAM (Petrinović, Lacković, Žagar, Vasić)
17. COLOSEUM (Perić, Čavar, Zidar, Šalat Franičević, Bubić, Maglica)
17. DIOKLECIJAN (Tešija, Krželj, Jerončić, Perišić, Radun-Markić, Tadić)
17. DIŠPET (Prekpalaj, Copić Bačelić, Gotić, Spahija, Kovačić)
17. JANJE NEXT TEAM (Letica, Jurjako, Ivić, Lešić, Dragišić, Čustović)
17. PETRINJKE (Goršeta Kušan, Palaić, Škrljac, Crnobrnja, Capar, Dolenac)

 

OSVOJENE MEDALJE HRVATSKIH EKIPA NA EUROKUPU (od 2000. godine)

SENIORI
2000. – TGH Vegos (Velika Gorica), zlato
2001. – Grand Prix (Rijeka), srebro
2002. – Grand Prix (Rijeka), srebro
2008. – PK Varaždin (Varaždin), zlato
2010. – Janje Alfa (Zagreb), zlato
2012. – Posejdon 2 (Kaštel Kambelovac), srebro
2013. – Janje Alfa Team (Zagreb), zlato
2013. – Posejdon 2 (Kaštel Kambelovac), bronco
2015. – Posejdon 2 (Kaštel Kambelovac), bronco
2016. – Split Londra (Split), zlato
2016. – Dioklecijan (Split), srebro
UKUPNO: 11 medalja – 5 zlata, 4 srebra, 2 bronce

 

SENIORKE
2008. – Dream Team Kvim (Zagreb), bronca
2013. – Bila Boja (Split), broncaOstali savezi

IDF
EDU
HPS
SSGZ
PSZŽ
PSPGŽ
PSSMŽ
PSBPŽ
PSVSŽ
PSDNŽ
PSKKŽ
PSKZŽ

Pregled svih današnjih utakmica (početak u 19h)

Rezultati uživo: