09/06/16 06:52AMFacebook  Twitter  Google+

KUP NACIJA U srijedu je u Poreču bio savršen dan za naše selekcije

Image

Hrvatski pikadisti nastavljaju bilježiti odlične rezultate na Europskom prvenstvu koje se od 3. do 10. lipnja održava u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču...

Muška i ženska reprezentacija Hrvatske (1. red slijeva): Marina Letica, Martina Maglica, Ivana Tadić, Vlatka Lešić, Josipa Krželj, Olja Pavlović i Žweljko Đođo (voditelj); (2. red): Boris Krčmar, Predrag Penić (voditelj), Alan Ljubić, Ivica Cavrić, Vladimir Lešić, Ivica Vuletić i Zdravko Antunović.

Streloviti nastavili dominaciju,
i ženska reprezentacija osigurala medalju

Muška i ženska reprezentacija Hrvatske (1. red slijeva): Marina Letica, Martina Maglica, Ivana Tadić, Vlatka Lešić, Josipa Krželj, Olja Pavlović i Žweljko Đođo (voditelj); (2. red): Boris Krčmar, Predrag Penić (voditelj), Alan Ljubić, Ivica Cavrić, Vladimir Lešić, Ivica Vuletić i Zdravko Antunović.

Muška i ženska reprezentacija Hrvatske (1. red slijeva): Marina Letica, Martina Maglica, Ivana Tadić, Vlatka Lešić, Josipa Krželj, Olja Pavlović i Željko Đođo (voditelj); (2. red): Boris Krčmar, Predrag Penić (voditelj), Alan Ljubić, Ivica Cavrić, Vladimir Lešić, Ivica Vuletić i Zdravko Antunović.

Napisao: Željko Đođo

Hrvatski pikadisti nastavljaju bilježiti odlične rezultate na Europskom prvenstvu koje se od 3. do 10. lipnja održava u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču. Danas (srijeda) je na rasporedu bio prvi dan Kupa nacija, kako se naziva natjecanje nacionalnih reprezentacija, a obje naše selekcije ostvarile su maksimalni učinak te su osigurale najmanje brončane medalje.

Muška reprezentacija slavila je pobjede protiv Mađarske (9:3), Italije (9:1) i Rusije (9:7), a sutra ih već u 9:00 sati očekuje meč protiv starih rivala Češke u kojemu će pokušati ostvariti deseti uzastopni plasman u finale europskog prvenstva! U tom nevjerojatnom nizu Streloviti su šest puta bili prvaci Starog kontinenta, uz još tri osvojena srebra.

 

DJEVOJKE UGODNO IZNENADILE

Ivana Tadić prvog je dana na Kupu nacija upisala 7 pobjeda i svega 3 poraza

Ivana Tadić prvog je dana na Kupu nacija upisala 7 pobjeda i svega 3 poraza

I dok su nas dečki već naviknuli na vrhunske rezultate, od ženske reprezentacije se nije očekivalo previše jer su se posljednji put na postolje penjale prije šest godina, 2010. kada je u Švicarskoj osvojena bronca. Uz to su dodane čak tri nove igračice (trebale su biti četiri, ali je Zorica Beslać morala odustati zbog posla pa je upala rezerva Olja Pavlović) i ekipa je znatno pomlađena.

Od selekcije koja u udarnoj postavi ima dvije 20-godišnjakinje (Marina Letica i Ivana Tadić), te je samo jedna igračica starija od 30 godina (Martina Maglica), teško je bilo očekivati da na ovako jakom natjecanju može ostvariti neki poseban rezultat. Ali djevojke su ugodno iznenadile i osigurale najmanje broncu nakon prvog dana natjecanja.

U prvom susretu za zagrijavanje su pomele slabašnu reprezentaciju Francuske sa čistih 9:0, da bi sljedeći meč donio puno više uzbuđenja. Za Rusiju ove godine ne nastupa Anastasia Dobromyslova, jedna od najboljih pikadistica svijeta, ali sastav s iskusnom Marinom Lapinom te fantastičnom juniorkom, 13-godišnjom Veronikom Korolevom koja bi mogla biti nasljednica Dobromyslove, nikako nije bio protivnik za podcjenjivanje.

DRAMA PROTIV RUSKINJA

Pobjednički pozdrav prije svake utakmice

Pobjednički pozdrav prije svake utakmice

U izjednačenom meču u kojemu je povukla Marina Letica s tri pobjede, dok su Ruskinjama po tri trijumfa donijele Lapina i Koroleva, rezultat je nakon 16 pojedinačnih mečeva bio 8:8 pa su o pobjedniku morali odlučiti parovi. A tu su se iskazale Maglica i Tadić, inače aktualne prvakinje Hrvatske u ovoj disciplini, koje su prvo nadigrale Lapinu i Korolevu, a zatim i Tatianu Volokhinu i Valentinu Vasilevu za konačnu pobjedu 9:8 i veliko slavlje naših djevojaka.

To je značilo sudar s reprezentacijom Češke koja u posljednjih 12 godina samo jednom nije osvojila medalju na EP, a u tom su periodu četiri puta bile europske prvakinje. Iako nisu doputovale u najjačem sastavu, Čehinje su važile za velikog favorita u ovom susretu.

KONAČNO PALE I ČEHINJE

Zajedničko slikanje pred početak meča s Češkom

Zajedničko slikanje pred početak meča s Češkom

U prvom su krugu pobjede upisale Maglica (protiv Hane Belobradkove) i Lešić (protiv Monike Bartošove), dok je Marcela Rajmanova bila bolja od Letice, odnosno Blanka Vojtkova od Tadić.

U drugom krugu su pobjede upisale Lešić, Tadić i Letica za naše vodstvo 5:3 i najavu mogućeg iznenađenja, a nakon sljedećeg kruga u kojemu su slavile Lešić, Tadić i Maglica za vodstvo 8:4, bilo je jasno da je pobjednik praktički odlučen. Ključni bod za 9:6 pobjedu donijela je Tadić protiv rezerve Lenke Liptakove.

Urnebesno slavlje koje je uslijedilo najbolje je pokazalo koliko je ova pobjeda značila našim djevojkama i koliko su motivirane bile da prekinu šestogodišnji period bez osvojene medalje.

Sutra će za protivnice imati selekciju Njemačke koja je u posljednjih deset godina svaki put osvajala medalju, a u tom su periodu tri puta bile prvakinje i još pet puta viceprvakinje Europe. Predvodi ih Marene Westermann, najtrofejnija igračica u povijesti europskih prvanstava, uz sjajne Christin Jahn, Janu Bormann i Stefanie Richter te rezerve Michaelu McClain i Claudiu Jahne. U repasažu su još ostale reprezentacije Češke i Slovačke.

LAKO PROTIV MAĐARA I TALIJANA

Streloviti žele desetu godinu za redom igrati u finalu EP-a (zdesna): Boris Krčmar, Ivica Vuletić i Ivica Cavrić

Streloviti žele desetu godinu za redom igrati u finalu EP-a (zdesna): Boris Krčmar, Ivica Vuletić i Ivica Cavrić

Streloviti su svoj pohod započeli pobjedom protiv Mađarske koja je u pretkolu lakoćom nadigrala Slovačku (9:3). Iako je upisao obje pobjede u prva dva kruga, Krčmar je od voditelja selekcije Penića zatražio da ga zamijeni jer smo u tom trenutku vodili sa čistih 5:0. No, to kao da je malo destabiliziralo naše pa su ostala tri meča u tom krugu otišla na stranu Mađara za smanjenje vodstva na 5:3.

Naši ipak nisu dozvolili nikakvo iznenađenje pa su u trećem krugu pobjede upisali Antunović, Ljubić, Cavrić te Vuletić koji je zamijenio Krčmara, za konačni trijumf 9:3.

Sljedeći protivnik bila je Italija, ali Michel Furlani, Daniele Petri i ostatak ekipe nisu bili dorasli protivnici našima. Rezultat 9:1 sve će reći o razlici u kvaliteti.

ANTUNOVIĆ UNIŠTIO RUSE

Zdravko Antunović (prvi zdesna) upisao je sve četiri pobjede protiv Rusa

Zdravko Antunović (prvi zdesna) upisao je sve četiri pobjede protiv Rusa

To nam je donijelo sudar s reprezentacijom Rusije koja je u prethodnom kolu pobijedila odličnu reprezentaciju Slovenije rezultatom 9:6. Zanimljivo je da su nam prošle godine u 2. i 3. kolu protivnici također bili Italija i Rusija. Ovog puta Rusi su pružili puno jači otpor, a Aleksandr Oreškin, Roman Obukov, Anton Kolesov i Boris Koltsov su gotovo do samog kraja prijetili prekinuti naš nezapamćeni niz plasmana u finale EP-a.

U situaciji kada je Ljubić bio indisponiran i izgubio oba meča prije nego ga je zamijenio Cavrić, te kada je čak i Krčmar upisao dva poraza, stvar je spasio Antunović koji je upisao sve četiri pobjede. Ključni bod za 9:7 pobjedu donio je Krčmar pobjedom protiv Oreškina.

Danas ćemo se za finale boriti protiv ekipe Češke koja u posljednjih 12 godina samo dva puta nije osvojila pehar. Pavel Drtil, Michal Bali, Michal Ondo i Filip Manak čine udarnu postavu Čeha koji još nisu imali ozbiljan test jer su im protivnici redom bili Finska (9:2), Francuska (9:2) i Španjolska (9:3).

S dvije medalje koje su danas osigurale reprezentacije ukupni broj osvojenih odličja se popeo na brojku osam, pri čemu su četiri zlatne te po jedno srebro i bronca (koje boje će biti medalje reprezentacije ćemo saznati sutra).

 

REZULTATI KUP NACIJA NAKON 1. DANA
KUP NACIJA MUŠKI……(pdf)
KUP NACIJA MUŠKI……(pdf)

.

POPIS OSVOJENIH MEDALJA HRVATSKIH PIKADISTA

EP reprezentacije seniori
??? – Hrvatska
Zdravko Antunović, Ivica Cavrić, Boris Krčmar, Vladimir Lešić, Alan Ljubić, Ivica Vuletić; VODITELJ: Predrag Penić

EP reprezentacije seniorke
??? – Hrvatska
Josipa Krželj, Vlatka Lešić, Marina Letica, Martina Maglica, Olja Pavlović, Ivana Tadić; VODITELJ: Željko Đođo

EP pojedinačno Cricket seniori
ZLATO – Boris Krčmar

EP parovi
ZLATO – Boris Krčmar i Alan Ljubić
BRONCA – Robert Marijanović i Tonči Restović

Eurokup seniori (klupsko prvenstvo Europe)
ZLATO – Split Londra (Split)
SREBRO – Dioklecijan (Split)

EDU Champions League
ZLATO – Cyberdine Team CroatiaOstali savezi

IDF
EDU
HPS
SSGZ
PSZŽ
PSPGŽ
PSSMŽ
PSBPŽ
PSVSŽ
PSDNŽ
PSKKŽ
PSKZŽ

Pregled svih današnjih utakmica (početak u 19h)

Rezultati uživo: