25/09/15 12:24PMFacebook  Twitter  Google+

Određivanje kategorije igrača!!

Image

U skladu s odredbama Natjecateljskog pravilnika Hrvatskog pikado saveza (HPS) definirane su sljedeći rangovi ligaških natjecanja u Republici Hrvatskoj:

Seniori
1. liga
2. liga
3. liga

Seniorke
Ženska liga

U nastavku navodimo članak 2.3. Natjecateljskog pravilnika HPS-a kojim se regulira kategorizacija igrača:

2.3.  Kategorizacija igrača

2.3.1.
Kategorija igrača određuje se na osnovu ranga u kojemu se natjecala ekipa za koju je on bio registriran u prethodnoj sezoni. Ako je ekipa ostala u istom rangu natjecanja svi njezini igrači zadržavaju istu kategoriju za sljedeću natjecateljsku sezonu, ako ekipa ispadne u niži rang natjecanja i svi igrači stječu nižu kategoriju, odnosno ako ekipa ostvari plasman u viši rang i svi igrači stječu višu kategoriju.

2.3.2.
Prilikom prijelaza u drugu ekipu igrač zadržava svoju kategoriju bez obzira u kojoj ligi se natječe njegova nova ekipa.

2.3.3.
Igrač koji ne nastupi u jednoj ligaškoj natjecateljskoj sezoni može se spustiti u nižu kategoriju od one koju je dostigao u zadnjem ligaškom natjecanju u kojemu je nastupao.

 

Kategorija novoregistriranih igrača

Igraču koji se prvi put registrira u HPS-u automatizmom se dodjeljuje najniža, odnosno 3. kategorija, bez obzira u kojoj ligi se natječe ekipa za koju on u toj sezoni nastupa. Tu kategoriju igrač zadržava do kraja sezone. Na startu sljedeće sezone (1. rujna) igraču se dodjeljuje kategorija u skladu sa člankom 2.3.1. Natjecateljskog pravilnika HPS-a, odnosno u ovisnosti o rezultatu koji je njegova ekipa ostvarila u ligaškom natjecanju.

Uzmimo za primjer da se igrač prvi put registrira te da u prvoj sezoni nastupa za ekipu koja se natječe u 2. ligi. Taj igrač će do kraja te sezone imati 3. kategoriju. U slučaju ako njegova ekipa:

  • zadrži drugoligaški status – igrač će na startu sljedeće sezone steći 2. kategoriju
  • ostvari plasman u 1. ligu – igrač će na startu sljedeće sezone steći 1. kategoriju
  • ispadne u 3. ligu – igrač će na startu sljedeće sezone zadržati 3. kategoriju

Masters serija HPS-a

Svaki igrač na startu nove sezone mora na osnovu gore navedenih pravila znati koju kategoriju ima za tu sezonu te u skladu s tim na turnirima iz Masters serije HPS-a voditi računa da prijavi turnir koji odgovara njegovoj kategoriji.

Seniori
Seniori 1. kategorija – disciplina 501 DO
Seniori 2. kategorija – disciplina 501 MO
Seniori 3. kategorija – disciplina 501 SO

Seniorke
Seniorke – disciplina 501 MO

Pri tome se igrač na mastersima uvijek može natjecati u višem rangu. Dakle igrač koji npr. ima status trećekategornika može se, ukoliko to želi, natjecati u konkurenciji drugokategornika ili prvokategornika, a važno je znati da se u tijeku sezone ne može spuštati u niži rang. Npr. ako na jednom mastersu nastupi u 1. kategoriji, na ostalim turnirima do kraja te sezone više se ne može natjecati u konkurenciji drugokategornika ili trećekategornika iako on kao igrač ima 3. kategoriju.

Također treba znati da se bodovi osvojeni u jednoj kategoriji ne mogu prenositi u višu kategoriju. Ukoliko npr. igrač koji ima 3. kategoriju na prvom mastersu sezone nastupi u konkurenciji trećekategornika, a na sljedećem mastersu se odluči prebaciti u viši rang i nastupi u konkurenciji drugokategornika, bodovi osvojeni na prvom mastersu mu se ne mogu prenijeti i igrač će ostati bez njih.

Eurokup

Za nastupe na Eurokupu, klupskom prvenstvu Europe koje se svake godine održava u sklopu Europskog prvenstva, pravila određuje Europska pikado unija (EDU). Budući se Eurokup održava nakon što završe ligaška natjecanja, EDU ima vrlo jednostavno pravilo za određivanje kategorije igrača – liga u kojoj se te sezone natjecala ekipa za koju je bio registriran neki igrač određuje kategoriju tog igrača. Dakle nije bitna kategorija koju taj igrač ima prema pravilniku HPS-a, već se gleda isključivo u kojem je rangu natjecanja nastupala ekipa za koju je taj igrač bio registriran.

Tako bi igrač koji je te sezone bio registriran za ekipu koja se natjecala u 1. ligi, a prema kategorizaciji HPS-a ima status trećekategornika jer se prvi put registrirao, za nastup na Eurokupu imao status prvokategornika.

Za igrače koji nisu bili registrirani niti za jednu ekipu, važeća je kategorija koju mu je za tu sezonu dodijelio HPS na osnovu svojih pravila.

U slučajevima kada se za mušku ekipu na Eurokupu želi prijaviti igračica, ukoliko je ona te sezone bila registrirana za neku ekipu u muškoj ligi (bilo da je riječ o ženskoj ili muškoj ekipi) njezinu kategoriju određuje rang natjecanja u kojemu je ta ekipa nastupala. Ako je pak igračica nastupala samo u ženskoj ligi prema pravilima HPS-a ona ima kategoriju D (dame) i u tom slučaju može se na Eurokupu prijaviti za mušku ekipu u bilo kojoj kategoriji (A, B ili C).

Formiranje ekipe s obzirom na kategorije igrača

Broj igrača određene kategorije koji su može registrirati za pojedinu ekipu određen je člankom 2.4.9. Natjecateljskog pravilnika HPS-a:

2.4.9.
Za ekipu koja nastupa u Drugoj ligi može biti registriran neograničen broj igrača koji posjeduju 2. i 3. kategoriju, ali samo jedan s 1. kategorijom. Za ekipu u Trećoj ligi može biti registriran neograničen broj igrača koji posjeduju 3. kategoriju, ali samo jedan sa 2. kategorijom i nijedan sa 1. kategorijom.Ostali savezi

IDF
EDU
HPS
SSGZ
PSZŽ
PSPGŽ
PSSMŽ
PSBPŽ
PSVSŽ
PSDNŽ
PSKKŽ
PSKZŽ

Pregled svih današnjih utakmica (početak u 19h)

Rezultati uživo: